Verhoog extra uw immuniteit

Hoe werkt mijn immuunsysteem en hoe versterk ik het?

Je afweersysteem is één van die dingen waar je nooit over nadenkt, tot het niet meer weg te slaan is uit het wereldnieuws. Tijd dus om je kennis over immuniteit wat op te krikken.

Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?
‘Rust, reinheid en regelmaat’, was de leuze van onze oma’s. Weten wij nog welke zelfzorg ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren? Hoe kunnen we ons afweersysteem zo goed mogelijk ondersteunen?

Met deze 10 concrete tips ben je alvast goed op weg om je afweersysteem te versterken:

 1. Beweeg bewust, elke dag minimaal 30 minuten en bij voorkeur in de buitenlucht.
 2. Rook niet en kijk uit met andere giftige stoffen zoals plastics en vluchtige, lichaamsvreemde stoffen uit schoonmaakproducten, luchtverfrissers en deodorant.
 3. Behoud een gezond lichaamsgewicht: beperk alle geraffineerde koolhydraten en eet voldoende eiwitten en essentiële vetten, in combinatie met regelmatige beweging. Wist je dat suiker eten de kracht van je immuunsysteem onmiddellijk vermindert? De hele dag door suikerrijke producten eten is dus geen goed idee.
 4. Wees chronische stress te slim af met bewegings- en ademhalingstechnieken zoals yoga, mindfulness en meditatie, maar ook handwerken of tuinieren.
 5. Maak een prioriteit van je nachtrust en streef naar 7 uur slaap per nacht.
 6. Eet gevarieerde, onbewerkte voeding vol essentiële voedingsstoffen. Lukt het je om meer dan 25 verschillende soorten groenten en fruit per week te eten? Waag je ook eens aan ‘vergeten’ groenten. En let op kleur, want wist je dat felgekleurde groenten (bietjes, rode kool, wortelen) en fruit (bessen, bramen, frambozen) bomvol antioxidanten zitten?
 7. Gelukkig kunnen we dankzij technologie onze vrienden en familie zien en blijven werken. Toch is het – zeker nu – broodnodig om af en toe los te koppelen van dat beeldscherm. Die dagelijkse wandeling is zoveel fijner met aandacht voor je wandelmaatje en de natuur om je heen.
 8. Als de zon schijnt, is het feest! Start je dag met een half uur bewegingsoefeningen in de zon. Voel je het verschil? Een heel andere start van de dag, met een verse dosis zonnekracht (vitamine D). Tip: op YouTube vind je veel inspiratie, zoek bijvoorbeeld op Yoga
 9. Zelfzorg mag je letterlijk nemen: verzorg je huid dagelijks met voedende, zuivere olie op basis van jojoba, amandel of duindoorn. Droom weg bij de geur en geniet van je handen op je huid.
 10. En… ‘last but not least’: verwen jezelf door elke dag iets te doen waar je blij van wordt. Bel een vriend met wie je kunt lachen, kijk een komische serie of kroel je kat.

7 producten en voedingsstoffen ter ondersteuning van je immuunsysteem
Het complexe immuunsysteem heeft meerdere specifieke micronutriënten nodig om de fysieke barrières en immuun cellen te waarborgen.

Deze voedingsstoffen dragen bij tot de normale werking van het immuunsysteem:

 1. Vitamine D (D-Mulsion)
 2. Vitamine C (Biotics C-plus)
 3. Zink (Zn-Zyme)
 4. Vitamine A, C, D, seleen en zink (Protect Plus)
 5. Vitamine C, seleen en zink (Immunozyme forte)
 6. Curcuma longa (CurcumRx, 2 capsules)
 7. Vitamine A, B6, C, D, seleen en zink (Multi Vit-A-Mins)

Hoe werkt het immuunsysteem?
Het menselijk lichaam heeft drie niveaus van immuniteit.

Het eerste niveau bestaat uit fysieke barrières zoals je huid, slijmvliezen en (tril)haartjes in je neus en luchtwegen. Daarbij produceert je lichaam verschillende bacteriedodende stoffen, denk maar aan maagzuur, urine, speeksel, talg, tranen en transpiratievocht.

Het tweede niveau van immuniteit vernietigt lichaamsvreemde cellen en andere mogelijke ziektekiemen.
Het eerste en tweede niveau van immuniteit zijn aangeboren. Ze zijn niet selectief, dat wil zeggen dat ze geen onderscheid maken tussen de ziektekiemen die ze op afstand houden of vernietigen.

Het derde niveau van immuniteit noemen we de ‘verworven immuniteit’, omdat het krachtig wordt door training. Het is in tegenstelling tot de eerste twee niveaus zeer selectief en gespecialiseerd. Elke keer dat je immuunsysteem in contact komt met nieuwe ziektekiemen, leert het bij en wordt het sterker.

Daarom geven de immuun-mechanismen van het derde niveau je lichaam langdurige (soms levenslange) bescherming tegen bepaalde infecties. De verworven immuniteit wordt gereguleerd door de zogenoemde T-cellen, dat zijn specifieke witte bloedcellen.

Het verworven immuunsysteem onderscheidt ‘vreemd’ van ‘eigen’ weefsel en kan selectief aanvallen en opruimen. Als je immuunsysteem als ‘vreemd’ reageert op een normale, gezonde weefselstructuur, noemen we dat ‘auto-immuniteit’.
Een gezonde levensstijl is voor alle niveaus van immuniteit van vitaal belang. Niet in het minst omdat een groot deel van ons immuunsysteem zich in de darmen bevindt…

Immuunsysteem in de darmen?
Het darmslijmvlies beslaat 80% van het totale slijmvlies en staat in contact met het slijmvlies in de neus. Het darmslijmvlies is een belangrijke fysieke grens en deel van het aangeboren immuunsysteem.
Een gezonde darmflora creëert een milieu waarin ziektekiemen zich niet thuis voelen. Daarbij is de darmflora onmisbaar voor een goede vertering en de opname van essentiële voedingsstoffen. Die heeft je immuunsysteem nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Een goede darmfunctie heeft dus een positief effect op de werking van je gehele immuunsysteem. Er zijn echter veel factoren die de darmflora kunnen verstoren. Voor een gezonde darmflora volg je best de tips onder ‘Hoe versterk ik mijn immuunsysteem’. Een voedingsstof die het behoud van een normaal darmslijmvlies ondersteunt, is biotine (probioticum Symbiolact).

Is mijn immuunsysteem verzwakt?
Een immuunsysteem dat niet optimaal werkt, voelt voor ieder lichaam anders. De één is vatbaarder voor kwaaltjes en infecties, de ander heeft spijsverteringsklachten als intoleranties en allergieën. Ook auto-immuunaandoeningen zijn tekens van een verzwakt immuunsysteem.
Wat zijn de oorzaken van een verzwakt afweersysteem?
Meer nog dan leeftijd, speelt je levensstijl een belangrijke rol. Onvoldoende slaap, een onevenwichtige voeding en te weinig of net overmatig bewegen, verzwakken je immuunsysteem. Ook stress, roken en alcohol drinken hebben een negatieve invloed.