Behandelingen & Therapiën

Natuurgeneeskundige therapieën

De natuurgeneeskunde bevat een uitgebreid gamma van natuurlijke therapieën.

We kunnen deze natuurgeneeskundige therapieën in drie grote groepen onderverdelen:

 • Manuele behandelingen: therapieën die met de handen worden uitgevoerd. Zij hebben een directe invloed op het genezingsproces. De patiënt ondervindt meteen het weldoend effect.
 • Biofarmacotherapieën: therapieën op basis van kruiden of van natuurlijke substanties afgeleide preparaten. Ze zijn zeer omvangrijk en erg gewaardeerd wegens het uitblijven van nevenwerkingen.
 • Aanvullende of ondersteunende therapieën: deze worden zowel in combinatie met manuele therapieën als met biofarmacotherapieën toegepast. Deze therapieën hebben een grote invloed op het algemeen herstel en ondersteunen de hoofdtherapie. 

Een gedetailleerde beschrijving kan je beneden vinden.

manuele behandeling massagetherapie genk

Manuele behandelingen

Ontspanningsmassage

Deze massagetechniek steunt op klassieke handgrepen. Er wordt gebruik gemaakt van een tussenstof – meestal massageolie. Het gaat hier om een zachte behandeling , die alle spanningen op de huid en de spieren doet afnemen. Het is vaak een goede methode om manuele behandelingen zoals DSR of PSR in te leiden of om voldoende ontspanning te brengen bij stress.

DSR of Derma-Segmentale Reflexologie

Reflexologie steunt op neurologie, embryologie en segmentale verschijnselen. Door deze segmenten te behandelen met een specifieke techniek – die ‘dieptemassage’ wordt genoemd – verdwijnen spanningen en blokkades, verbetert de doorbloeding en worden de betreffende organen gestimuleerd. 

DSR is een buitengewone therapie die alleen door gezondheidstherapeuten wordt beoefend. 

PSR of Podo-Segmentale Reflexologie

Dezelfde segmenten die we op de huid aantreffen, reflecteren op de voet. Iedere impuls op deze kleine segmenten wordt via de hersenen en het zenuwstelsel overgedragen op het betreffende orgaan. 

De werking is bijzonder intens en er treden meteen fysieke veranderingen op. De patiënt krijgt een warm gevoel door activering van de bloedcirculatie. De warmtehuishouding en gifstoffen worden meteen uitgescheiden en verbeteringen in het ziektepatroon treden vrij snel op. 

DSR wordt gezien als een uitwendige behandeling en PSR als een inwendige behandeling. 

Manuele lymfedrainage van de Vodder

Het lymfesysteem met zijn talrijke lymfeklieren is door heel het lichaam verspreid en speelt een grote rol bij het uitscheiden van gifstoffen en het versterken van de immuniteit. 

De manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. 

Deze drainage is een zeer zachte en precieze massagetechniek. Hierbij gaat men de lymfebanen met een juiste druk en met de juiste frequentie zachtjes in de lengte- en breedterichting rekken. Door deze techniek heeft het lymfesysteem een sterk verhoogde werking tot gevolg. Enerzijds heeft de lymfedrainage een therapeutisch doel. Men past deze techniek toe om het afvoeren van overtollig vocht (oedeem) te bekomen. Dit kan nodig zijn na een trauma (bvb. enkelverstuiking), een operatieve ingreep (bvb. borstamputatie, wegname lymfeklier, …) enz. 

Verder heeft lymfedrainage een gunstig effect op de kwaliteit van ons afweersysteem. Het lymfesysteem is zowel belangrijk voor de overdracht van informatie (het herkennen van een ziekte) als voor het transport van afweerstoffen. Anderzijds zorgt een goed uitgevoerde lymfedrainage voor een zeer ontspannend effect.  

Cupping

Cupping is een zuigtechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van cups die vacuüm worden gezogen op de huid. De kracht van vacuüm is heel sterk, waardoor het meteen zorgt voor een gestimuleerde doorbloeding. 

Verklevingen en diepe spierknopen worden als het ware naar de oppervlakte gezogen waardoor blokkades worden opgeheven. Ook de afvalstoffen in je lichaam komen zo vrij en worden direct afgevoerd. 

Omdat de kracht van cupping sterker is dan massage, heeft het een diepere werking. 

Afslankmassage werkt direct wanneer de diepere vetweefsellagen mechanisch worden losgemaakt. 

 • plaatselijk afslanken
 • uw huid strakker en elastischer maken
 • cellulitis laten verdwijnen
 • uw lichaam remodelleren na de zwangerschap
 • uw lichaam reinigen van afvalstoffen, gifstoffen en overtollige vocht
honingmassage biofarmacotherapie genk

Biofarmacotherapieën

Kruidengeneeskunde

Modern onderzoek heeft aangetoond dat kruiden inderdaad geneeskrachtige stoffen bevatten die een gunstige invloed hebben op het genezingsproces. Door de opkomst van de farmaceutische industrie was het gebruik van kruiden zo goed als uitgestorven. 

Kruiden worden meestal in combinatie met andere therapieën toegepast. Door deze ruimere aanpak hebben kruiden een gunstige invloed op het genezingsproces. Kruiden worden eveneens in diverse vormen toegepast zoals een kruidenthee, een kruidenpreparaat, kruidenzalf, een kruidenbad enz. 

Aromatherapie

Dit is een aanvullende vorm van zorg die gericht is op spanningen verminderen, angst en onrust wegnemen, pijn verzachten en de stemming verbeteren. 

Aromatherapie is een specifieke tak van kruidengeneeskunde of fytotherapie en betekent behandeling met geuren. Dit gebeurt namelijk door middel van etherische oliën, hydrolaten (bloemenwaters) en/of plantaardige oliën. 

 

Ze zijn absoluut zuivere, olieachtige vloeistoffen, gewonnen uit bloemen, bomen, wortelen, bladeren, struiken en zaden. Ze geven meestal een aangename geur af en hebben, indien juist gehanteerd, een weldadige heilzame werking op de lichamelijke en emotionele gezondheid. Vaak worden ze ook de ‘levensenergie van de natuur’ genoemd. Ze zijn het hart en de ziel van de planten. 

 

Wat doen de etherische oliën:

 • Stimuleren het lichaam en zijn zelfgenezende kracht
 • Beïnvloeden de cel, waardoor ze beter ademt en beter reageert
 • Bevorderen de vorming van antilichamen en stimuleren de witte bloedcellen
 • Vallen de microben rechtstreeks aan
 • Werken ontstekingswerend
 • Werken als klassieke antibiotica, maar hebben niet de nadelen ervan
 • Helpen het lichaam zich zuiveren, werken ontgiftend en stimuleren de bloedsomloop
 • Vergemakkelijken de ademhaling bij verstuiving in de atmosfeer
 • Dringen heel snel door in bloed en klieren en beïnvloeden zo het zenuwstelsel

 

Toepassingen:

– Huid:

 • Ondersteunende massages (pijnverzachtende, stimulerende, rustgevende
 • Massages, voet- of haarmassages, massages voor de luchtwegen, de
 • Bloedcirculatie, of voor de spijsvertering, enz. ), bad, kompressen, klei, creme
 • Ademhalingswegen (neus en longen):
 • Verstuiving of verdampen (Aromatherapie is, beter dan enig andere natuurlijke wijze, geschikt bij aandoeningen van de luchtwegen)

 

– Via inname (enkel onder begeleiding)

Acetotherapie

Het gaat hier om een aantal middelen op basis van natuurlijk zuur zoals appelazijn, wijnazijn, melkwei, citroenzuur, melkzuur, kombucha enz. Deze eenvoudige en natuurlijke middelen kunnen binnen een genezingsproces een doorslaggevende rol spelen. 

Apitherapie

Bijenproducten zijn bijzonder werkzaam.

 

Honing heeft talrijke medicinale eigenschappen. Al duizenden jaren wordt er daarom in medicinale recepten gebruik gemaakt van honing. Honing is antibacterieel en ontstekingsremmend. Daarnaast werkt honing versterkend op het immuunsysteem en het zenuwstelsel, heeft het een rustgevende werking en is het een uitstekend middel bij het behandelen van wonden. 


(Stuifmeel) pollen
bevatten meer dan honderd geneeskrachtige stoffen en hebben hun nut in de natuurgeneeskunde al lang bewezen. 


Propolis
staat bekend als een vorm van natuurlijk antibioticum. Daarnaast moduleert propolis het immuunsysteem en wordt dit vaak ingezet in het kader van kankerbegeleiding, tegen de bijwerkingen van chemo- en radiotherapie. 


Koninginnengelei
of gelee royal is een zeer sterk werkend bijenproduct. Het is een middel dat bij extreme belasting het lichaam kan helpen en beschermen. Koninginnegelei kan daarom ingezet worden tijdens en na zware ziekteprocessen, extreme stress, ernstige menopauzale problemen en bij de begeleiding van kanker.

Enzymtherapie

Enzymen zijn natuurlijke stoffen die in elk lichaam voorkomen. Ze zijn nodig om de opname van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen mogelijk te maken. Een aantal voorbeelden van processen waarin enzymen een belangrijke rol spelen zijn onze spijsvertering, nieren, bloeddruk en ademhaling. 

Bij een tekort worden natuurlijke enzymen toegediend waardoor de balans in het lichaam wordt hersteld. 

Fytotherapie

Fytotherapie kan over het algemeen met succes voor veel klachten worden ingezet, bijvoorbeeld:

 

 • Slaapproblemen
 • Spanning en depressie
 • Aandoeningen aan de luchtwegen
 • Maag en darmen
 • Klachten aan de blaas
 • Overgangsklachten
 • Huidklachten
 • Prostaatklachten
 • Artrose
 • Sportblessures

Gemmotherapie

Dit is een specifieke vorm van fytotherapie die gebruikt maakt van embryonale weefsels van planten in actieve, snellende fasen zoals nieuwe knoppen, jonge scheuten, haarwortels en kiemen. Een embryonale toestand is gekenmerkt door een hoge energetische waarde en een lage substantiegraad. 

 

Gemmotherapie maakt gebruik van plantaardige embryonale weefsels zoals jonge kiemen en scheuten, verse bladknoppen, haarwortels en jonge spruiten van bomen en struiken. Ze worden gemacereerd in een mengsel van water/alcohol/glycerine waarbij we een extract bekomen, genaamd glycerine-maceraat. 

 

De embryonale plantonderdelen bevatten de totale kracht of de levenskracht van de latere boom of struik. Ze bezitten naast de genetische informatie ook vitaminen, spoorelementen, mineralen en het sap van de boom. Ze hebben een drainagefunctie, bevorderen het ontgiften van het organisme en versterken de immuniteit. 

Immuniteitstherapie

Volgens de principes van de natuurgeneeskunde wordt een verzwakte immuniteit beschouwd als de oorzaak van ziekten. Gelukkig zijn er vele natuurlijke remedies beschikbaar die het immuunsysteem kunnen versterken en de weerstand tegen ziekten kunnen vergroten. Door gebruik te maken van deze immuniserende middelen, is het mogelijk om te genezen van een ziekte of om deze zelfs te voorkomen. 

 

Er zijn talrijke natuurlijke middelen die immuniserend werken waardoor de weerstand zodanig wordt verhoogd dat een ziekte geneest of men er niet vatbaar voor is.

Probioticatherapie

In de natuurgeneeskunde wordt de dikke darm beschouwd als een belangrijk orgaan, omdat het de grootste concentratie afweercellen bevat. Om de darmflora in evenwicht te brengen en de weerstand tegen ziekteverwekkers te vergroten, worden probiotica gebruikt. Deze bevatten positieve, levende darmbacteriën en worden ingezet om het evenwicht in de darmflora te herstellen. Probiotica wordt altijd gecombineerd met prebiotica, die de darmwerking verbeteren. Een stoelgangonderzoek gaat hieraan vooraf. 

Een gezonde darmflora is van vitaal belang voor een goede gezondheid, aangezien de algehele gezondheid van een persoon grotendeels wordt bepaald door de balans van de darmflora. Daarom is het essentieel om de darmflora in evenwicht te houden door gebruik te maken van probiotica en prebiotica. 

 

Prebiotica: stoffen (voedingsbodem) die de groei van probiotica stimuleren.

Symbiotica zijn de combinatie van pro- en prebiotica.

De belangrijkste effecten van probiotische bacteriën:

 • verlichting van symptomen van lactose-intolerantie
 • verlichting van de symptomen van diarreeachtige ziekten
 • remmen van de groei van schadelijke micro-organismen
 • stimulering van de weerstand (immuunsysteem)
 • verminderen van allergische reacties
 • verlaging van bloeddruk en cholesterolgehalte
Aanvullende of ondersteunende therapieën - Vicky Soofs

Aanvullende of ondersteunende therapieën

Gastro-intestinale therapieën

In de natuurgeneeskunde is gezonde voeding volgens het voorbeeld van Hippocrates van groot belang. Het is daarom logisch dat er veel aandacht wordt besteed aan het maag- en darmkanaal. Gastro-intestinale therapieën zijn gericht op het herstel van het maag- en darmstelsel, om het lichaam te ontgiften via het bloed. 

 

Voeding is de belangrijkste bron van vervuiling in het lichaam. Daarnaast kan een slecht werkend spijsverteringsstelsel bijdragen aan dit probleem. Er zijn verschillende gastro-intestinale therapieën beschikbaar, zoals vasten, sapkuren, hoge darmspoeling (Colon Hydrotherapie), klysma’s, kleikuur, bentonietkuur en meer, om het maag- en darmkanaal te reinigen en te ontgiften. 

Bach Bloemen Therapie

Dr. Bach ontwikkelde 38 bloemenremedies, elk gericht op een specifieke emotioneel-mentale kwestie. Bachbloesems zijn gepatenteerde, vloeibare preparaten die een duidelijke essentie van een bepaalde bloem of boom bevatten. 

 

Ze zijn ontworpen om de gezondheid in bredere zin te ondersteunen en erkennen de relatie tussen lichaam en geest. In tegenstelling tot chemische middelen of medicijnen bevatten de bloesems geen significante hoeveelheden materie. 

 

De werking van Bachbloesems is anders dan die van fysieke of biochemische middelen zoals farmaceutische medicijnen, kruidenremedies of voedingssupplementen. In plaats daarvan werken ze primair op het psychische vlak, wat indirect kan leiden tot verbetering van lichamelijke klachten. 

 

Door blokkades of andere storingen in de persoonlijkheid op te lossen voordat deze disharmonieën zich manifesteren in fysieke kwalen, kunnen Bachbloesems remedies helpen voorkomen in plaats van genezen. 

Biorelaxatietherapie

Deze natuurlijke relaxatiemethode heeft als doel het evenwicht te herstellen tussen het stressmechanisme en het ontspanningsmechanisme. Het bestaat uit oefeningen gericht op spierontspanning, ademhaling en mentale ontspanning. Door het tijdelijk uitschakelen van het denken wordt het hele lichaam tot diepe rust gebracht, waarna hogere vormen van relaxatie worden toegepast, zoals fixatie, concentratie, visualisatie en positief denken. Biorelaxatie kan zowel individueel in een praktijk als in groepstherapie worden toegepast. 

Gesprekstherapie

In de natuurgeneeskunde is het belangrijk voor de patiënt om zijn of haar hart te kunnen luchten en voldoende aandacht te krijgen. Gesprekstherapie in de natuurgeneeskundige praktijk heeft een andere bedoeling dan reguliere psychotherapie. 

 

De gezondheidstherapeut zal de patiënt door middel van manuele behandelingen zoals DSR/PSR leren om hun gevoelens te uiten en blokkades op te heffen. Dit stelt de patiënt in staat om te communiceren over klachten, zorgen, verdriet of ontgoochelingen met de therapeut en mensen in hun directe omgeving. Motiverende gespreksvoering is van groot belang in de natuurgeneeskunde en werkt zeer efficiënt in het behandelen van patiënten. 

 

Oligotherapie

Oligo is een Grieks woord dat ‘weinig/klein’ betekent, dus ‘oligotherapie’ betekent ’therapie van kleine hoeveelheden’. Bij oligotherapie krijgt het lichaam zeer kleine hoeveelheden sporenelementen, waardoor verstoorde stofwisselingsfuncties genormaliseerd worden. 

 

Het doel van oligotherapie is het verhogen van de opnamesnelheid en efficiëntie van sporenelementen in het lichaam. De combinatie van geselecteerde sporenelementencombinaties met geschikte plantensappen maakt een snelle en gerichte therapie mogelijk. OligoPlant-combinaties kunnen celregulatie op celniveau mogelijk maken. 

 

Deze therapie is vooral geschikt voor klachten die worden veroorzaakt door een onvoldoende werking van het metabolisme, zoals allergieën, reumatische- en gewrichtsklachten, chronische infecties, celstofwisselingsproblemen, enz. De producten zijn geschikt voor alle leeftijden en kunnen zowel als preventieve en complementaire therapie worden gebruikt. 

 

Wanneer iemand bijvoorbeeld antibiotica nodig heeft of een chemokuur moet ondergaan vanwege kanker, kan oligotherapie de werkzaamheid van de medicijnen verhogen en mogelijke bijwerkingen minimaliseren. 

 

De sporenelementen en plantencombinaties worden individueel gebruikt en hebben een brede werking. Oligotherapie kan zowel met de reguliere als de alternatieve geneeskunde gecombineerd worden. 

Wil je gebruik maken van mijn diensten?