Duurzaam en gezond afslanken

Behalen en onder controle houden van gezond gewicht

Gewichtsbeheersing is een actueel onderwerp. Helaas werken veel methodes niet doeltreffend. Duurzaam en gezond afslanken is voor sommige personen niet gemakkelijk en vereist meer dan een tijdelijk dieet. Waarom blijft de ene persoon beter op gewicht dan de andere? Als afvallen niet lukt, kan dit verschillende oorzaken hebben en kan het een signaal zijn van je lichaam dat er iets niet goed gaat. 

Niet enkel voeding, maar ook stoornissen van darmen, hormonen, verzuring, ontstekingen, chronische stress, allergieën, intoleranties, … kunnen een rol spelen. 

 • Spijsvertering- en darmproblemen maar ook voeding (samenstelling van de darmflora heeft ook invloed);
 • Schildklier die traag werkt;
 • Hormonale stoornissen;
 • Chronische stress;

Spijsverterings-, darmproblemen en voeding

Een gezonde darmflora is essentieel voor duurzaam gewichtsverlies. De darmflora bestaat uit bacteriën, zowel goede als slechte, die in onze darmen leven. Helaas kan onze voeding leiden tot veel problemen. Onze huidige westerse eetgewoonten zijn arm aan voedingsstoffen en rijk aan schadelijke stoffen, zoals kunstmatige suikers. Dit verstoort het evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën in onze darmen, waardoor de slechte bacteriën de overhand krijgen. Dit wordt dysbiose genoemd. 

Symptomen zoals spijsverteringsproblemen, winderigheid, diarree of constipatie kunnen duiden op een disbalans in de darmflora. Een gezonde darmflora heeft niet alleen invloed op de spijsvertering maar ook op ons gewicht. Het kan ervoor zorgen dat afvallen niet lukt. Wil je duurzaam afvallen, dan is het belangrijk om de darmflora in balans te houden door voldoende vezels te eten en kunstmatige suikers te vermijden. 

Spijsverteringsproblemen, darmproblemen en voeding door Vicky Soofs
Schildklierhormonen, traag werkende schildklier - Vicky Soofs

Schildklierhormonen

Als de schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt, krijg je een traag werkende schildklier. Hierdoor werkt je stofwisseling trager en werken de verschillende processen in het lichaam langzamer. 

De medische term is hypothyreoïdie; het wordt ook wel trage of langzame schildklier genoemd. Typische klachten die kunnen wijzen op een te traag werkende schildklier zijn: 

 • Typische klachten die kunnen wijzen op een te traag werkende schildklier zijn:
 • Gewichtstoename
 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid
 • Lusteloosheid
 • Apathie
 • Vertraagde motoriek
 • Vertraagde spraak
 • Concentratie- en geheugenproblemen
 • Verwardheid, heesheid of een lagere stem

Hormonale stoornissen

Wanneer afvallen niet goed lukt, kan dit een hormonale oorzaak hebben. Hormonen zoals ghreline, leptine en insuline spelen een belangrijke rol bij het reguleren van eetlust en de verwerking van voedsel. Ghreline, ook wel het “hongerhormoon” genoemd, stimuleert eetlust terwijl leptine het signaal afgeeft dat je vol zit. Leptine reguleert ook de stofwisseling en bepaalt of je vet gaat verbranden of opslaan. 

Insuline is het belangrijkste hormoon als het gaat om gewichtsbeheersing. Een schommelende bloedsuikerspiegel en een voortdurend hoge insulineproductie kunnen je stofwisseling verstoren en je lichaam insulineresistent maken. Wanneer je stelselmatig te veel suikers en bewerkte voeding eet, kan er te veel insuline in je bloed terechtkomen. Daardoor zal je lichaam geen vet verbranden en dus het vet opslaan. Zelfs wanneer je minder gaat eten, kan je lichaam vasthouden aan vet omdat het systeem uitgeput is. 

Het is daarom belangrijk om een gezond voedingspatroon te volgen en je hormoonbalans in evenwicht te brengen om op een duurzame manier gewicht te verliezen. 

Afslanken en hormonale stoornissen - Vicky Soofs
Afslanken en chronische stress door Vicky Soofs

Chronische stress

Stress kan ook een oorzaak zijn van het uitblijven van gewichtsverlies, naast problemen met de darmen en hormonale verstoringen. 

Wanneer je lichaam langdurig onder stress staat (chronische stress), stijgen de niveaus van adrenaline en cortisol in je bloed. Dit kan leiden tot een toename in de opslag van vet, waardoor afvallen moeilijker wordt. 

Chronische stress kan het afvalproces verstoren en zelfs gewichtstoename veroorzaken. 

Wil je gebruik maken van mijn diensten?