Heb je moeite met afvallen door een traag metabolisme? Hoe je toch gewicht kunt verliezen.

Heb je weleens gemerkt dat het moeilijk kan zijn om gewicht te verliezen, zelfs als je je best doet? Misschien heb je een trager metabolisme, wat betekent dat je lichaam niet zo snel calorieën omzet in energie als bij anderen. Maar wat is metabolisme eigenlijk?

Metabolisme is het proces waarbij je lichaam calorieën omzet in energie. Het reguleert ook andere belangrijke functies, zoals de opslag van energie en de groei van spieren en botten. Dus, het is eigenlijk de motor van je lichaam.

Een paar belangrijke spelers in dit proces zijn:

 1. De schildklier, die een grote rol speelt bij het vrijmaken van energie. Als deze te traag werkt, kan het je metabolisme vertragen.
 2. De lever, die niet alleen afvalstoffen verwerkt, maar ook hormonen afbreekt die je metabolisme kunnen vertragen.
 3. De bijnieren, die hormonen produceren zoals cortisol, dat je metabolisme kan vertragen als het constant wordt afgegeven.
 4. Vetmassa, die het hormoon leptine produceert. Als je veel vet hebt, kan je lichaam ‘doof’ worden voor leptine, waardoor je blijft eten en aankomen.
 5. De hypofyse en hypothalamus in je hersenen, die je metabolisme aansturen.

Nu, waarom lukt het soms niet om af te vallen, zelfs als je minder eet en meer beweegt? Omdat niet alle calorieën hetzelfde zijn. Sommige voedingsmiddelen kunnen ontstekingen veroorzaken en je metabolisme vertragen, terwijl andere juist bijdragen aan een gezond metabolisme.

Slaapkwaliteit is ook belangrijk. Slecht slapen kan ervoor zorgen dat je meer zin krijgt in ongezond eten en je metabolisme vertraagt.

En wat dacht je van intensief sporten? Hoewel beweging goed is, kan te veel stress op je lichaam, zoals bij intensieve training, je metabolisme juist vertragen.

Een veelvoorkomende oorzaak van een traag metabolisme is insulineresistentie. Dit gebeurt wanneer je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, wat resulteert in een te hoog bloedsuikergehalte en een vertraagd metabolisme. Tekenen van insulineresistentie zijn onder andere vermoeidheid, stemmingswisselingen en regelmatige zoete trek.

Maar er zijn manieren om je metabolisme te verbeteren en gewicht te verliezen:

 1. Zorg voor genoeg zonlicht, wat je metabolisme kan stimuleren.
 2. Beperk je blootstelling aan wifi-straling.
 3. Slaap voldoende.
 4. Doe aan krachttraining om spieren op te bouwen, wat je metabolisme helpt verhogen.
 5. Wees voorzichtig met intensieve oefeningen als je al veel stress ervaart.
 6. Zorg voor een gezonde schildklier.
 7. Minimaliseer het gebruik van granen, zuivel en suiker.
 8. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten.
 9. Zorg voor voldoende eiwitten in je dieet.
 10. Let op oestrogeendominantie en pas je dieet dienovereenkomstig aan.

Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en te zorgen voor een gezonde levensstijl die je metabolisme ondersteunt.

Heb je vragen of hulp nodig?

Neem contact met

Vicky Soofs

Natuurgeneeskundige orthomoleculaire Therapeut

Contact