Afvallen met Darmbacteriën: Rol van Gezonde Darmflora

Ben je gefrustreerd door verschillende diëten die niet lijken te werken? Dan is het mogelijk dat je darmflora uit balans is. Recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen met overgewicht vaak een andere samenstelling van darmbacteriën hebben dan mensen met een normaal gewicht. In dit artikel bespreken we welke darmbacteriën hierbij betrokken zijn en hoe je je darmflora weer in balans kunt brengen voor gewichtsverlies.

Een onevenwichtige darmflora en gewichtstoename: Onze darmen herbergen een grote diversiteit aan bacteriën die een belangrijke rol spelen in onze stofwisselingsprocessen. De twee belangrijkste bacteriefamilies zijn de Bacteroidaceae en de Firmicutes. Bij mensen met overgewicht blijken vooral de Firmicutes-bacteriën in overmaat aanwezig te zijn, terwijl de Bacteroidaceae-bacteriën juist verminderd zijn. Firmicutes-bacteriën hebben de eigenschap om meer energie uit voedsel te halen dan andere bacteriën. Dit kan verklaren waarom mensen met overgewicht vaak moeite hebben om af te vallen, zelfs als ze hun dieet aanpassen en gezonder gaan eten.

Hoe kunnen darmbacteriën helpen bij gewichtsverlies? Het gericht innemen van probiotica kan een positief effect hebben op onze darmmicrobiota en daarmee ook op gewichtsverlies. Dit komt doordat probiotica betrokken zijn bij twee belangrijke stofwisselingsprocessen:

  1. Vetstofwisseling: Probiotica kunnen de vetopname verminderen.
  2. Hongerstofwisseling en eetlustregulatie: Probiotica kunnen het verzadigingsgevoel bevorderen.

Het is dus belangrijk om de balans tussen de twee bacteriefamilies te herstellen en de Bacteroidaceae-bacteriën te bevorderen.

Welke darmbacteriën dragen bij aan gewichtsverlies?

Met name melkzuurbacteriën zijn uitgebreid onderzocht en blijken een positieve invloed te hebben op gewicht en vetophopingen in het lichaam. Enkele voorbeelden van deze bacteriën zijn Lactobacillus Gasseri, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus amylovorus en Lactobacillus rhamnosus. Je kunt melkzuurbacteriën vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kimchi en zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en kefir. Voor een voldoende inname kunnen probiotische supplementen met melkzuurbacteriën worden aanbevolen, zoals onze shakes.

Onze methode voor langdurig gewichtsverlies zonder uithongering en zonder het jojo- effect

Deze methode is een effectief concept voor gewichtsverlies, omdat het zich richt op het bevorderen van een gezond darmmicrobioom.