Zoetstof: Is het een vloek of zegen?

Iedereen die zichzelf als gezondheidsbewust beschouwt en op zijn ideale gewicht let, grijpt vaak naar zijn zoete broertje in plaats van gewone suiker: zoetstof. Is het aan te raden of riskant?

Mooier, slanker, gezonder: de calorievrije, zoete alternatieve zoetstof aspartaam heeft de industrie in de afgelopen jaren al tot voorbeeld gediend voor diverse reclamebeloften. Maar of het echt zo onschadelijk is als wordt beweerd, zorgt voor calorievrij genot en ook nog eens tandbederf voorkomt, wordt betwijfeld door recente studies, wat zowel artsen als apothekers voor een moreel dilemma plaatst. Dus, wat moet er worden geadviseerd aan patiënten die strikt hun dieetplannen volgen met behulp van zoetstoffen, maar vaak over het hoofd zien dat kanker, dementie en beroertes het gevolg kunnen zijn van overmatig gebruik van zoetstoffen?

Aspartaam wordt ervan verdacht dementie en beroertes te bevorderen. Iedereen die tot nu toe dacht dat ze iets goeds deden door zoetstoffen te consumeren, is nog niet gestuit op verschillende goed onderbouwde studies die zoetstoffen duidelijk als gevaarlijk voor de gezondheid classificeren. De tien jaar durende Framingham-studie bijvoorbeeld onderzocht 2.888 personen jonger dan 45 jaar en 1.484 personen ouder dan 60 jaar met behulp van vragenlijsten over voedselconsumptie die de drankinname van de deelnemers registreerden. In de eerste zeven jaar van de studie kreeg 6,5% van de proefpersonen die aan het begin jonger dan 45 jaar waren een beroerte. Volgens de resultaten van de studie was het consumeren van slechts één light drankje per week al voldoende om een driemaal hoger risico op een beroerte te hebben. De groep proefpersonen die aan het begin van de studie ouder was dan 60 jaar, had een dementiepercentage van 81 proefpersonen. Ook hier was het risico op het ontwikkelen van dementie driemaal hoger als er slechts één light drankje per week werd geconsumeerd.

Aspartaam en kanker Wetenschappers die werkten aan de “Nurses’ Health Study” (NHS) en de “Health Professionals Follow-Up Study” (HPFS) vonden ook verbanden tussen het gebruik van zoetstoffen en verschillende vormen van kanker. De analyseperiode van de twee studies duurde maar liefst 22 jaar en omvatte ongeveer 120.000 deelnemers. Mannen deden aanzienlijk minder mee dan vrouwen, maar bij hen werd aanzienlijk vaker een kanker gerelateerde aandoening gevonden die verband hield met zoetstoffen. Ook hier was, net als bij de Framingham-studie, zelfs één light drankje per week volstaat.