Darmen - Spijsvertering

90% van de ziektes is gelinkt aan een ongezonde darm

Welke invloed hebben mijn darmen op mijn gehele gezondheid?

Ons lichaam huisvest ontelbare micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels. Dit noemen we het menselijk microbioom. Het grootste deel van deze microben ongeveer 1000 verschillende soortenbevindt zich in onze darmen en vormt het darmmicrobioom. 

Balans is belangrijk
Wanneer we gezond zijn, leven we in harmonie met onze micro-organismen. Ons menselijk microbioom, dat bestaat uit triljoenen bacteriën, virussen, schimmels en andere organismen, is van essentieel belang voor onze spijsvertering. Binnen een gezond evenwicht kan één enkel virus, een schimmel of een parasiet weinig kwaad doen. Echter, als er een overgroei van lichaamsvriendelijke micro-organismen ontstaat of als pathogenen te veel ruimte krijgen, kan dit ernstige nadelige effecten hebben op ons lichaam. Het darmmicrobioom, dat wel 1000 verschillende soorten microben bevat, is hierbij een belangrijke factor.

Alles begint bij je spijsvertering
Met recent medisch onderzoek wordt steeds meer duidelijk over de complexiteit van onze darmen en hun invloed op onze algehele gezondheid. De darmen zijn namelijk niet alleen verantwoordelijk voor de spijsvertering. Ze zijn daarnaast ook verantwoordelijk voor het immuunsysteem, hormoonhuishouding, de stemming en het voorkomen van overgewicht, auto-immuunziekten en huidklachten. Talrijke studies tonen aan hoe belangrijk de gezondheid van je darmen is voor je algehele welzijn.

Signalen dat je spijsvertering uit balans is
Onze westerse levensstijl wordt gekenmerkt door hoge niveaus van stress en slaapgebrek. We consumeren veel bewerkte voedingsmiddelen met geraffineerde koolhydraten, suikers en additieven. Ook nemen we regelmatig antibiotica. Al deze factoren hebben een nadelig effect op ons darmmicrobioom en kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Hier zijn zes veelvoorkomende signalen van een ongezond darmmicrobioom.

darmen en gezondheid natuurgeneeskunde en orthomoleculair gezondheidstherapeut vicky soofs genk
klachten spijsvertering vicky soofs Genk natuurgeneeskundig en orthomoleculair gezondheidstherapeut

Spijsvertering

Heb je spijsverteringsklachten?
Een ongezond darmmicrobioom kan tot uiting komen in chronische spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie, diarree en brandend maagzuur. Dit kan worden veroorzaakt door een suboptimale samenstelling van de microben in de darmen, waarbij te veel pathogenen (zoals schimmels en parasieten) aanwezig zijn. Als gevolg hiervan kunnen de darmen moeite hebben met voedselverwerking, belangrijke voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen afvoeren. 

Heb je moeite met slapen of ben je chronisch moe?
Een ongezond darmmicrobioom kan bijdragen aan slaapproblemen en chronische vermoeidheid. Serotonine, een hormoon dat voornamelijk in de darmen wordt geproduceerd, speelt een belangrijke rol bij het reguleren van slaap. Bij een ongezond darmmicrobioom kan de productie van serotonine laag zijn. 

Voel je je somber?
Serotonine is ook belangrijk om je goed te voelen. Daarom gaan darmklachten vaak gepaard met stemmingsstoornissen of zelfs depressie. Omgekeerd geldt ook dat mensen die last hebben van depressieve gevoelens, vaak baat hebben bij ondersteuning van de spijsvertering, zodat de bacterieflora weer optimaal wordt. 

Last van huidirritatie?
Huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis houden vaak verband met een beschadigde darm: een ongezonde samenstelling van het darmmicrobioom en een aangetaste darmwand. 

Heb je chronische ontstekingen?
Een gezonde darmflora is van groot belang voor het immuunsysteem van je lichaam. Wanneer het darmmicrobioom uit balans is, kan dit leiden tot ontstekingen in de darmen en chronische ontstekingen elders in het lichaam zoals frozen shoulder, reumatoïde artritis en auto-immuunziekten. Dit komt door het ontstaan van ontstekingsprocessen in het lichaam.

Heb je voedselovergevoeligheden?
Als je voedingsmiddelen niet goed verdraagt en last hebt van spijsverterings- of huidklachten, kan het nuttig zijn om een allergie- of intolerantietest te laten uitvoeren. Het eten van voedsel waar je lichaam niet goed tegen kan, kan leiden tot irritatie en ontstekingsprocessen in de darmen. Dit kan dan weer leiden tot beschadiging van de darmwand. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en voedsel te vermijden dat je niet goed verdraagt om te voorkomen dat je overgevoelig wordt voor normale voedingsmiddelen.

Darmflora en voeding zijn basis van onze gezondheid

Waarom darmtherapie?

Zelfs vanaf de geboorte kunnen tekorten in je darmbacteriën en afweerstoffen ontstaan. Bovendien hebben erfelijke factoren zoals astma, bronchitis en allergieën een grote invloed op je algehele gezondheid. 

Rotting en gisting in de darmen als gevolg van een slechte vertering of een overmaat aan eiwitten, suikers en koolhydraten, kunnen leiden tot een aangenaam milieu voor schadelijke bacteriën, schimmels, gisten en parasieten. Toxische stoffen kunnen soms jaren vastzitten in de darmplooien en slijmvliezen. Dit kan leiden tot een beschadiging van het slijmvlies door ontstekingen en een lekkende darm. Dit kan op zijn beurt afvalstoffen in omliggend weefsel, de bloedbaan, spieren, gewrichten, organen en zelfs het zenuwgestel veroorzaken. 

Dit alles heeft een groot effect op de bezetting van darmbacteriën en hun functies:

  • Een goede pH-waarde
  • Goede conditie behouden van de darmslijmvliezen
  • De opname en productie van diverse vitaminen
  • B1, B6, B12, K, Foliumzuur, biotine en aminozuren, mineralen en nutriënten.

Veel gezondheidsklachten die je niet zo snel met je darmen in verband zou brengen, komen voort uit een disbalans in de darmflora zoals: 

  • Overgewicht
  • Verteringsproblemen, opgeblazen buik of buikpijn
  • Eczeem en (voedsel)allergieën, huidproblemen
  • Chronische vermoeidheid, gewrichtsklachten
  • Migraine
  • Depressie
  • Verstoord immuunsysteem
Darmflora en Voeding - Vicky Soofs natuurgeneeskundig en orthomoleculair gezondheidstherapeut
Lekkende darm, lekkend brein - Vicky Soofs

Leaky gut

Lekkende darm, lekkend brein!
Een lekkende darm kan leiden tot een “lekkend brein”, zo blijkt uit recent onderzoek. Vroeger dacht men dat het brein afgeschermd was van de rest van het lichaam door de bloed-hersenbarrière, maar nu weten we dat veel stoffen deze barrière kunnen aantasten. Dit kan ervoor zorgen dat allerlei schadelijke stoffen, zoals eiwitten, virussen en bacteriën, het brein kunnen binnendringen en problemen kunnen veroorzaken. Het is dus belangrijk om de darmintegriteit te behouden om het risico op een lekkend brein te verminderen.

Een nauwe relatie tussen darmen en brein.
Het is belangrijk om te begrijpen hoe sterk de verbinding is tussen de darmen en het brein. Misschien herinner je je nog de laatste keer dat je maag van streek was omdat je angstig was of veel zorgen had. Het is nu bekend dat deze nauwe relatie tussen de darmen en het brein tweerichtingsverkeer is: net zoals je brein vlinders naar je buik kan sturen, kunnen je darmen een toestand van rust of alarm aan je brein doorgeven.

Wil je gebruik maken van mijn diensten?